Schrijf je in voor '2 days of Climate Revolution'

6 en 7 maart - jongerendagen voor Klimaat-revolutie

"Change is coming, whether you like it or not”, zegt klimaatactivisite Greta Thunberg.
35.000 betogers en wekenlange staking voor het klimaat. Wat.Een.Voorbeeldige.Strijd van duizenden jonge activisten die het systeem in vraag stellen en roepen “less profit - more planet”.  

Kom naar “2 days of Climate Revolution”: 

  • Ga in gesprek met klimaatspecialisten
  • Doe inspiratie op in de workshops “burgerlijke ongehoorzaamheid” met ervarings-specialisten
  • Praat met jonge klimaatactivisten van heel België én Europa
  • Dance the night away op ClimaFiesta

Wanneer: woensdag 6 en donderdag 7 maart
Waar: VUB, Brussel.
Je kan 1 of 2 dagen komen.
Overnachting mogelijk.

Schrijf je HIER in


Dagindeling woensdag 6/03

9u30: onthaal
10u30: kick-off van de 2daagse - be there
11u: ateliers en workshops
13u: middagmaal
14u: ateliers en workshops
15u30: 4-uurtje
16u: klimaatstrijd #inmijnstad
18u30: avondeten
20u: global climate activists
22u30: climaFiesta

Dagindeling donderdag 7/03

9u: ontbijt
10u: ontmoeting met Raoul Hedebouw
12u: klimaatactie aan BNP Fortis (grote investeerder in fossiele brandstoffen)

Workshops & ateliers - 11u 6/03

Hoe maken we Europa klimaatneutraal?

Honderd procent hernieuwbare energie is perfect mogelijk tegen het jaar 2050, ook in Vlaanderen,”, zegt PVDA klimaatspecialist Jos D’Haese, “daar zijn alle wetenschappelijke rapporten duidelijk over.” Waarom is rekeningrijden of vliegtuigtaks geen echte oplossing (ja hàllo zeg), en welke alternatieven zijn er. En waarom passen beleid en industrie die goede oplossingen niet toe ?

Actie burgerlijke ongehoorzaamheid

Actie voeren om veranderen te verkrijgen. We leren strategieën, tactieken en technieken van directe actie. We leren via rollenspel, discussie en analyse in onze zoektocht naar een meer rechtvaardig, leefbare en duurzame wereld.

Klimaat-onkenners onder de wetenschap

[Dit is een franstalige atelier] Wist je dat het klimaat bepaald wordt door de interacties tussen de oceaan en de atmosfeer; die zonne-energie ontvangen en afvoeren ? Die interacties worden nu al méér dan een eeuw lang verstoord door industriële activiteiten met als gevolgd de klimaatsverandering die we vandaag kennen. Al 40 jaar lang hebben de multinationals gelogen - om hun belangen te beschermen tegen de groeiende protesten. Dat zijn de zogenaamde klimaatsceptici. We overlopen de argumenten van deze pseudo-wetenschappers en rechts partijen.

Eerste hulp bij Greenwashing (ook om 14u)

Danone is één van de grootste global pollutors, en toch staat Danone mee in de spotlights van "I sign for my future" om een beter klimaatbeleid te eisen (van ons). De aanwezigheid van een aantal multinationals doet vragen rijzen. Hebben grote vervuilende bedrijven als BNP Paribas Fortis, Unilever of EDF Luminus werkelijk hun plaats in een campagne voor het klimaat ?

Van tyfoon tot klimaatvluchtelingen: het Zuiden wordt het hardst getroffen (ook om 14u)

De gevolgen van de klimaatverandering treffen het Zuiden het hardst. Guy is klimaatvluchteling uit Kameroen en getuigt.
Hoe laat de klimaatcrisis zich voelen in het Zuiden. Wat is de ervaring Cuba; een land met een plan.

Workshops & ateliers - 14u 6/03


Het ABC van de klimaatverandering met professor Jean-Pascal van Ypersele

"Het wordt tijd om de absolute hoogdringendheid te beseffen', zegt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele. Tijdens onze ontmoeting geeft de voormalige topman van het IPCC uitleg: "Wat veroorzaakt het broeikaseffect ? Welke gevolgen voor mens en milieu ? Wie zijn de vervuilers ?" We kunnen de klimaatramp vermijden, zegt hij, maar dan is een revolutie nodig. Mis deze unieke ontmoeting met één van internationale klimaatspecialisten niet.

Van Trump tot Theo Francken: rechtse praat over het klimaat

“De klimaatbetogers zijn doemdenkers die in de apocalyps geloven. Zo erg is het niet”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever minachtend. Jos D’Haese, PVDA-klimaatspecialist gaat daartegen in: “ Dat soort discours van zowel Donald Trump als Bart De Wever heeft als doel de mensen te doen twijfelen en toont wie ze écht verdedigen: de winsten van de grote bedrijven.”

Ken je rechten bij klimaat-actie

Advocate Joke Callewaert van Progress Law verdedigt verschillende actiecomités. Ze geeft uitleg over je rechten bij klimaatactie. "Wat als de politie een betoging weigert ?", "Kan je vervolgt worden voor een actie" ? en alles wat je ooit wilde vragen over je rechten.

Eerste hulp bij Greenwashing (ook om 11u)

Danone is één van de grootste global pollutors, en toch staat Danone mee in de spotlights van "I sign for my future" om een beter klimaatbeleid te eisen (van ons). De aanwezigheid van een aantal multinationals doet vragen rijzen. Hebben grote vervuilende bedrijven als BNP Paribas Fortis, Unilever of EDF Luminus werkelijk hun plaats in een campagne voor het klimaat ?

Van tyfoon tot klimaatvluchtelingen: het Zuiden wordt het hardst getroffen (ook om 11u)

De gevolgen van de klimaatverandering treffen het Zuiden het hardst. Guy is klimaatvluchteling uit Kameroen en getuigt.
Hoe laat de klimaatcrisis zich voelen in het Zuiden. Wat is de ervaring Cuba; een land met een plan.

Klimaatstrijd #inmijnstad - 16u 6/03

In elke stad zijn honderden en duizenden scholieren in actie voor het klimaat. Je bent helemaal niet alleen dus. Tijdens onze 2 Days of Climate Revolution kan je andere jongeren uit je stad of streek ontmoeten. Twee uur om elkaar om elkaar te leren kennen, onze ervaringen te delen en te zien hoe we van de internationale staking van 15 maart een succes maken: wat we samen kunnen doen, hoe 15 maart organiseren, hoe andere jongeren van je school of stad erbij betrekken.

Global Climate activists - 20u 6/03

Al 8 betogingen voor het klimaat. In Vlaanderen én Wallonië zijn overal comités en acties van jongeren. En de golf slaat over naar Duitsland, Nederland, Zwitserland. Tijd voor ontmoeting ! We leren activisten kennen van andere steden en landen: hoe organiseer jij, wat is jouw eisen-platform, laten de scholen het toe bij jullie en andere interessante uitwisselingen ... samen schrijven we geschiedenis.

Grote actie BNP - 12u 7/03

Actie tegen BNP Fortis: stop investeren in vervuiling

Tijdens onze klimACTIE brengen we een bezoek aan BNP Fortis Paribas, waarvan de Franse moederbank de vijfde grootste fossiele investeerder ter wereld is. Tussen 2009 en 2015 investeerde de bank ruim 57 miljard euro in steenkool, gas en petroleum. Tegelijkertijd geeft de bank zichzelf een groener imago door het personeel aan te zetten om minder wc-papier te gebruiken. Tijdens onze actie wijzen we hen op hun verantwoordelijkheid.

Schrijf je HIER in

 

 

WANNEER
6 maart 2019 - 7 maart 2019
WAAR
Brussels

Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.