Van een #10yearchallenge gesproken: 10 jaar geleden kostte een bus- of tramticket voor De Lijn nog slechts 1 euro 20. Nochtans zou het openbaar vervoer steeds goedkoper moeten worden als we willen inzetten op sociaal en ecologisch transport. Het openbaar vervoer is een sociaal en ecologisch alternatief voor de auto.
Van een #10yearchallenge gesproken: 10 jaar geleden kostte een bus- of tramticket voor De Lijn nog slechts 1 euro 20. Bij de NMBS is de situatie niet veel beter. Tussen 1995 en 2017 stegen de prijzen met 65% en ze blijven stijgen. De prijzen van zowel De Lijn als de NMBS stijgen veel sneller dan de lonen. Nochtans zou het openbaar vervoer steeds goedkoper moeten worden als we willen inzetten op sociaal en ecologisch transport. Het openbaar vervoer is een sociaal en ecologisch alternatief voor de auto. Het zal ons helpen om onze klimaatambities waar te maken en een verhoogd gebruik van het openbaar vervoer kan de luchtkwaliteit in de steden gevoelig verhogen. In een land waar de luchtkwaliteit in vele steden dramatisch is, is de nood om over te schakelen op minder vervuilende transportmogelijkheden nog groter.
Met RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, eisen we daarom dat openbaar vervoer gratis wordt. Dat is in de eerste plaats een ecologische maatregel. Door het gebruik van openbaar te bevorderen en te promoten gaan we het gevecht aan met de klimaatverandering. Als we de doelstelling willen halen om klimaatneutraal te zijn in 2050 moeten we radicale en ambitieuze maatregelen durven nemen. Gratis openbaar vervoer is daar één van. Gratis openbaar vervoer is bovendien sociaal. Het garandeert de basismobiliteit van iedereen in ons land. Een gratis en kwalitatief openbaar vervoersnetwerk zal de mobiliteit van de Belgen versterken, het zal het sociaal leven versterken en het zal de economie versterken door de verhoogde bereikbaarheid van handelszaken.
Maar is dat allemaal wel haalbaar? Wordt hier geen sprookje verteld? Niets is minder waar! Luxemburg was onlangs het eerste land ter wereld dat gratis openbaar vervoer invoerde. In Estland zijn alle bussen gratis. Verschillende steden in Europa maakten het openbaar vervoer de afgelopen jaren gratis. Als het mogelijk is in Luxemburg, in Talinn en in Duinkerke: waarom is het dan bij ons niet mogelijk? Het is een kwestie van politieke keuzes. België geeft nog steeds miljarden per jaar uit aan bedrijfswagens. Aan ons om de keuze scherp te stellen: kiezen we voor het verstikkende en vervuilende beleid dat enkel op de auto inzet of kiezen we voor het sociaal-ecologisch alternatief van de toekomst, gratis openbaar vervoer?
Schrijf als eerste een commentaar
Aanmelden met
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter