RedFox voert actie: Stop! Een kind sluit je niet op!

Op zondag 30 september trokken 100 leden van RedFox en de Pioniers, jongerenbewegingen van de PVDA, naar het gesloten centrum van Steenokkerzeel om er een solidariteitsactie te voeren tegen het opsluiten van kinderen. Dit is een onmenselijke maatregel, opgelegd door N-VA staatssecretaris van asiel en migratie, Theo Francken.

 

Al meteen wanneer we aankomen zijn we onder de indruk: hoge hekken, politieagenten, getraliede ramen met daarachter mensen die naar ons roepen. Af en toe zien we een arm of een hoofd door de kleine openingen van de vensters. We kunnen onze ogen niet afhouden van de hekken met daarachter tientallen of honderden “transmigranten” die opgesloten zitten. We horen ze wel, en zij ons. Met 100 jongeren en kinderen slagen we tegen het hek van gesloten instelling 127bis en roepen
‘Liberté! Liberté! ‘

We zijn kwaad, bedroefd, teleurgesteld, … dat er anno 2018 nog steeds mensen worden opgesloten wiens enige misdaad het zoeken naar een beter leven is - op de vlucht voor oorlog, bombardementen en hongersnood. We kunnen het niet vatten dat er politici zijn zoals Theo Francken die liever kinderen achter tralies zetten dan hen naar school te sturen. We begrijpen het niet dat er partijen zijn zoals de NV-A, die kinderen die hier geboren zijn, hier wonen, Nederlands praten én hier naar school gaan, willen “terugsturen” naar een land waar ze nog nooit geweest zijn.


Kinderen in gevangenschap

Tussen 2004 en 2008 werden 2.226 kinderen opgesloten in hetzelfde centrum. Jarenlang hebben we samen met tientallen andere organisaties actie gevoerd om hun situatie te verbeteren, uiteindelijk lukte dat en werd het verboden om kinderen op te sluiten. Maar dat was zonder de huidige regering gerekend: die zet de klok nu 10 jaar terug - en sluit terug kinderen op.

De psychologische effecten van kinderen in gevangenschap zullen nu geenszins anders zijn dan die van de vorige generatie geïnterneerden. Psychologische trauma’s, ontwikkelingsproblemen, bindingsangst, … om er enkele op te noemen, zijn het resultaat van tralies en het constante geluid van overvliegende vliegtuigen. Toen Theo Francken met dat medisch rapport werd geconfronteerd antwoordde hij dat, ‘de kinderen een geluidsdichte helm kunnen dragen.’ Om ‘te verhinderen dat de kinderen een hek zien’, heeft Theo Francken er een spandoek aan gehangen (echt).

België wordt door het Europees Hof Voor De Rechten Van De Mens (EHRM), de VN Vluchtelingenorganisatie (UNCHR) en Amnesty International veroordeeld voor haar onmenselijke acties hieromtrent. Ons land schendt haar eigen grondwet door kinderen op te sluiten. Zowel Francken als De Wever vinden dat de Conventie van Genève (die vluchtelingen bescherming garandeert) moet worden “herzien”.

Oorlogsvluchtelingen

Vele vluchtelingen die vandaag hun toevlucht zoeken in België zijn oorlogsvluchtelingen, slachtoffers van het hypocriete buitenlands beleid dat door westerse overheden wordt gevoerd. Enerzijds hebben Westerse mogendheden decennialang zich militair gemengd in landen zoals Syrië, Afghanistan, Irak, Libië, …. Ze hebben eindeloos gemoord en gebombardeerd om hun belangen en die van hun grote multinationals veilig te stellen of verkopen tonnen wapens aan oorlogvoerende groepen en landen om hun geldkoffers royaal te kunnen vullen. En wanneer mensen deze eindeloze miserie ontvluchten, dan weigert het Westen haar verantwoordelijkheid te nemen, ze ontdoen vluchtelingen van hun rechten en hun bezit en behandelen hen als criminelen door hen op te sluiten. Onze regering wil graag 5 miljard euro uitgeven aan nieuwe gevechtsvliegtuigen F35, maar wil niet investeren in een humaan vluchtelingenbeleid. Internationale vrede en een einde aan de wapenhandel zijn nodig voor de situatie van miljoenen mensen te verbeteren en te voorkomen dat er nog meer mensen moeten vluchten.

Sociale afbraak

De Europese regeringen voeren een nooit geziene politiek van sociale afbraak, eindeloze besparingen op onze sociale zekerheid, onderwijs, cultuur, openbaar vervoer, pensioenen, dalende koopkracht, fiscale cadeaus aan multinationals gepaard met groteske belastingontduiking van de superrijken, …. De rechtse regering stimuleert racisme en verdeeldheid onder de bevolking, gebruikt vluchtelingen en transmigranten als zondebokken. Dit allemaal om te voorkomen dat mensen verder kijken en zien hoe de echte profiteurs van dit systeem almaar meer en meer rijkdom naar zich toe trekken ten koste van de gemeenschappelijke welvaart.

De strijd gaat voort

Met RedFox en de Pioniers zullen we ons blijven inzetten tegen alle vormen van onrecht dat kinderen wordt aangedaan. Wij laten ons niet verdelen en zetten de strijd verder totdat iedereen van gelijke rechten kan genieten. Door jongeren te blijven sensibiliseren, organiseren en te mobiliseren zullen we de strijd tegen racisme verder opvoeren voor een meer solidaire en rechtvaardigere wereld. #wijzijnmetmeer #nopasaran
Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.