Waarom RedFox mee op straat komt voor een samenleving zonder racisme

Er belooft veel volk naar Brussel te komen op zondag 24 maart voor de grote betoging tegen racisme en discriminatie. Ook RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA, trekt er met heel wat leden naartoe. Maar waarom zouden jongeren op een vrije zaterdag de straat op trekken? We vragen het aan Jos D’Haese van RedFox Antwerpen.

Waarover gaat de betoging zaterdag?

Jos: “Een paar weken geleden werd er een onderzoek bekend gemaakt over de schoolkansen van jongeren. Het stond er zwart op wit: leerlingen met buitenlandse roots hebben veel minder kans op een A-attest. Dat is discriminatie: beoordeeld worden op je afkomst, in plaats van wie je bent. Discriminatie en racisme komen vandaag echt nog veel te veel voor. En dat moet gedaan zijn.

Of heb je al gehoord van Samira en Cécile? Samira wou bij een school aan de slag als leerkracht. Maar toen ze haar kandidatuur opstuurde kreeg ze als antwoord: “Sorry, we hebben iemand gevonden”. Daarna stuurde ze net dezelfde kandidatuur op, maar ze veranderde haar naam in Cécile. En raad eens? Ze mocht de volgende dag op gesprek komen.

Zaterdag komen we op straat om te zorgen dat niemand ooit nog zo’n situaties moet meemaken. Dat iedereen gelijke rechten heeft.

Hoe komt het dat racisme en discriminatie vandaag nog altijd voorkomen?

Jos: “Goeie vraag. Heb je al gemerkt dat ze altijd beginnen over hoofddoeken of boerkini’s als de regering weer te weinig geld heeft? Volgens RedFox wordt racisme vandaag gebruikt om de mensen uit elkaar te spelen. Wie onderling ruzie maakt, kan niet samen een vuist maken om te vechten tegen armoede en onrecht. En juist daarom is het zo belangrijk om racisme de wereld uit te helpen. Op onze spandoek die we tijdens de betoging zullen meedragen staat dan ook “Unite and fight, all together for equal rights”. Da’s de spirit om van deze wereld een betere plaats te maken.

Gaat op straat komen daar iets veranderen?

Jos: “Ik geloof daar heel sterk in. We komen zaterdag op straat om met heel veel mensen duidelijk te maken: wij willen gelijke rechten voor iedereen. Wij willen dat de haatzaaierij stopt, of dat nu is tegen meisjes met een hoofddoek of vluchtelingen die hier net zijn aangekomen. Door met veel volk samen te komen, kunnen we een beweging opbouwen die niet te stoppen is. Kunnen we duidelijk maken dat de strijd tegen racisme harder gevoerd moet worden.

In Brussel hebben we gezien dat in actie komen werkt. Na een lange campagne om praktijktesten in te voeren (praktijktesten zijn een manier om discriminatie zwart op wit aan te tonen) hebben we een overwinning over gehaald in het Brussels Parlement. Daar werd vorige maand - eindelijk - een wet werd gestemd om te starten met praktijktesten tegen discriminatie bij sollicitaties. Zonder onze acties, zou het parlement daar nooit mee ingestemd hebben.”

Doet RedFox nog meer voor een samenleving zonder racisme?

Jos: “Zeker en vast. Racisme stoppen is immers dé prioriteit voor jongeren. Dat hebben we geleerd uit onze Big Ask, waarmee we aan duizenden jongeren hebben gevraagd wat zij anders willen. We denken dat de oplossing ligt in meer samen dingen doen. Samen op school zitten. Samen gaan sporten. En vooral samen vechten voor een betere wereld.

In Antwerpen zijn we daarom hard aan het werken aan de vierde editie van DiverCity. DiverCity is ons festival voor een stad zonder racisme. Een feest van de diversiteit waar we met duizenden jongeren samenkomen. Om ons samen te amuseren, lekker te eten en te voetballen. En om samen te laten weten: wij horen hier thuis. Racisme buiten!

Cartoon_vluchteling_koekje.jpg


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Jos D'Haese
    publiceerde deze pagina onder RedFox News 2018-03-23 11:15:16 +0100