We want change

Virginia Tech, Columbine High, Sandy Hook, en nu prijkt ook Marjory Stoneman Douglas mee bovenaan de lijst met meest dodelijke massamoorden op Amerikaanse scholen. Studenten en scholieren die al decennialang het slachtoffer zijn van deze zinloze moorden zijn het beu. Hun protest zorgde er alvast al voor dat president Trump aankondigde de wapenwet te zullen verstrengen.

 

Emma Gonzalez, leerlinge van de Marjory Stoneman Douglas-school.

Drie dagen nadat zeventien van haar medestudenten en personeelsleden van haar school gedood werden neemt Emma Gonzalez het woord op een protestbijeenkomst voor strengere wapenwetten. “We are up here standing together because if all our governement and president can do is send thoughts and prayers, then it’s time for victims to be the change that we need to see”. De president komt niet verder dan gedachten en gebeden, dus zorgen de slachtoffers zelf voor verandering.

Gonzalez is samen met tientallen van haar schoolgenoten en honderden andere scholieren en studenten de strijd aangegaan met de wapenlobby en haar politieke marionetten. “Never Again MSD”, zo heet de beweging van Emma Gonzalez, David Hogg, Sofie Whitney, Cameron Kasky en hun schoolkameraden. Hun boodschap: ‘genoeg is genoeg’. Hun eis: de hervorming van de Amerikaanse wapenwetten. Geen enkel kind of leraar zou mogen sterven door een vuurwapen. Hoe gaan ze dat doen? Door activisme! Op 24 maart vindt de March For Our Lives plaats in Washington D.C. Activisten organiseerden al een lie-in voor het Witte Huis, walkouts, protestmarsen, aanwezigheid op Town Halls… De strijd tegen de wapenlobby is in volle gang.

Plooit Trump?

En een eerste succes lijkt geboekt. President Trump, die steevast de kant van de wapenlobby koos, kondigde aan dat hij de wapenwet nu toch wil verstrengen. Zo zou de achtergrond van wapenkopers beter worden gecontroleerd en wil de president dat psychisch zieken geen wapens meer kunnen bezitten.

De National Rifle Association (NRA) is de grootse wapenlobby in de Verenigde Staten. Ze geloven vurig in het zogenaamde Second Amendment van de Amerikaanse grondwet waarin staat beschreven dat burgers “het recht hebben om wapens te bezitten en te dragen”. De NRA heeft naar eigen zeggen 5,2 miljoen leden en genoeg geld om een invloed te hebben op elke mogelijke verkiezing in de Verenigde Staten, van het meest lokale niveau tot de presidentsverkiezingen. De NRA pompte in 2016 meer dan 30 miljoen dollar in de presidentsverkiezingen om Donald Trump verkozen te krijgen. Met zoveel politieke invloed binnen zowel de Republikeinse als de Democratische Partij, slaagt de NRA er al tientallen jaren in om elke poging tot verstrenging van de wapenwet tegen te houden.

“We call BS”

They say that us kids don’t know what we’re talking about, that we’re too young to understand how the government works. We call BS.” Waarbij BS staat voor “bullshit”. Jongeren vandaag hebben een opinie en hun mening over de wapenwetten is pro hervorming. Het Second Amendement is achterhaald. De verstrenging van de wapenwetten in Australië en Groot-Brittannië na de moordpartijen in respectievelijk Port Arthur en Dunblane, beide in 1996, hebben bewezen dat verstrenging levens zal sparen. In geen van beide landen was er nog een massamoord sinds de hervormingen van de wapenwet.

Jongeren pikken het niet meer dat de wereld over hen loopt. Ze hebben een stem en laten die horen, ze willen de wereld veranderen en gaan ervoor! Na jarenlang toekijken weten ze dat verandering niet van bovenaf zal komen, echte verandering komt van onderuit. Het zijn de jongeren die de drijvende motor zullen zijn achter de verwezenlijking van een betere wereld.

 

“We pee on guns”, een solidariteitsactie vanuit België met de scholierenbeweging die in de Verenigde Staten ontstond na schietpartijen op verschillende middelbare scholen en die zich verzet tegen de vrije wapenverkoop. Een initiatief van #RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA.


5 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Seth De Cock
  publiceerde deze pagina onder RedFox News 2018-03-01 16:36:49 +0100
 • Seth De Cock
  publiceerde deze pagina onder RedFox News 2018-03-01 16:32:30 +0100
 • Seth De Cock
  publiceerde deze pagina onder RedFox News 2018-03-01 16:31:20 +0100
 • Seth De Cock
  publiceerde deze pagina onder RedFox News 2018-03-01 16:29:24 +0100
 • Seth De Cock
  publiceerde deze pagina onder RedFox News 2018-03-01 16:18:39 +0100